luni, 10 ianuarie 2011

Bancuri stiintifice

Într-o zi Heisenberg mergând cu vitezã mare este oprit de un politist si întrebat: "Domnule, stiti cu ce vitezã circulati?". Heisenberg rãspunde: "Nu, dar stiu unde mã aflu."
Am vãzut odatã scris pe o hârtie ceva de genul: "Teoria este atunci când stii cã functioneazã dar acest lucru nu se întâmplã. Practica este atunci când functioneazã dar nu stii de ce. În fizicã teoria si practica se combinã: nimic nu functioneazã si nimeni nu stie de ce."
Deasupra unui bec cu gaz se aflã o placã. Profesorul întreabã: "De ce este placa mai caldã pe partea opusã flãcãrii?" Un student rãspunde: "Ãããã, datoritã faptului cã placa este conducãtoare de cãldura?" Profesorul: "Nu. Datoritã faptului cã doar am întors-o pe partea cealaltã."
Examen la fizicã: "Descrie Universul în maxim 200 de cuvinte si dã 3 exemple."
Întrebare: "De ce a trecut gãina strada?" Zeno din Elea: "Pentru a demonstra cã nu se poate ajunge pe partea cealaltã." Aristotel: "Este în natura gãinilor sã treacã strãzi." Newton: "1) Gãinile în repaos tind sã ramânã în repaos. Gãinile în miscare tind sã treacã strãzi. 2) A fost atrasã de o altã gãinã care se afla pe partea opusã a strãzii." Heisenberg: "Nu stim cu certitudine pe ce parte a strãzii s-a aflat initial gãina, dar stim cã s-a miscat foarte repede." Einstein: "Suntem siguri ca gãina a trecut strada? Nu cumva strada a trecut pe sub gãina?"
Cercetãtorii din Fairbanks, Alaska, au anuntat sãptamâna trecutã descoperirea unui supra-conductor care opereazã la temperatura camerei.
A neutron walks into a bar. "I'd like a beer." he says. The bartender promptly serves up a beer. "How much will that be?" asks the neutron. "For you?"- replies the bartender - "no charge!"
Two atoms were walking down the street. One turns to the other and says: "Oh, no! I think I've lost an electron!" The other responds: "Are you sure?!?" "Yes. I'm positive!"
Sã presupunem cã existã Iad. Nu conteazã temperatura lui, dar pot demonstra cã Iadul este un sistem termodinamic izoterm. Mai întâi trebuie sã presupunem cã existã cel putin un fizician în Iad. Si garantat ar fi mai multi. Acum sã presupunem cã o parte din Iad a iesit din echilibru termodinamic si este un pic mai rece sau mai fierbinte decât restul. Dacã s-ar întâmpla asta atunci fizicianul ar putea construi o masinã termicã cu ajutorul cãreia sã extragã niste energie pe care sã o foloseascã apoi la asigurarea functionãrii unui frigider. Va rãci acea parte de Iad pânã la o temperaturã confortabilã. Dar acest fapt contrazice definitia Iadului ca fiind locul unde nimic nu este confortabil. Q.E.D.
Viteza timpului este o secundã pe secundã.
Care e diferenta dintre un mecanic cuantic si un mecanic auto? Mecanicul cuantic îsi poate bãga masina în garaj fãrã sã deschidã usa.
Astronom #1: "...deci, mã opreste politaiul si mã întreabã dacã îmi dau seama cã am trecut pe rosu. I-am spus cã nu am vãzut semaforul ca fiind rosu pentru cã pe mãsurã ce mã apropiam de el deplasarea spre albastru era mai mare." Astronom #2: "Si te-a lãsat sã treci?" Astronom #1: "Nu, mi-a dat amendã pentru depãsirea vitezei legale."
Un student îl recunoaste pe Einstein în tren si îl întreabã: "Profesore, New York-ul opreste la acest tren?"
Î: De câti astronomi e nevoie pentru a schimba un bec? R: De nici unul, mai ales dacã becul e ars. Astronomilor le place întunericul.
Î: "Cât de departe poti sã vezi într-o zi seninã?" R: "150.000.000 km. Adica pâna la Soare."
Inscriptie pe usa unui laborator de fizica LASER-ilor: "Nu priviti LASER-ul cu ochiul sãnãtos pe care îl mai aveti."
Experimentalistul vine alergând în biroul teoreticianului si îi aratã un grfic rezultat în urma ultimului experiment. "Hmmm", spune teoreticianul, "E exact locul unde te puteai astepta sã se gãseascã acel vârf. Iata motivul (urmeazã o explicatie lungã si plictisitoare)" În mijlocul ei experimentalistul spune: "Oops! L-am pus invers!" Îl întoarce în pozitia corectã. "Hmmm", spune teoreticianul, "E exact locul unde te puteai astepta sã se gãseascã acea pantã. Iatã motivul..." 
Filosofia e un joc farã reguli dar cu un scop precis. Matematica e un joc cu rguli foarte precise dar farã nici un scop.
Î: "Ce obtii atunci când aduni 2 mere cu 3 mere?" R: "O problemã pentru liceele americane."
2îl întreabã pe 23: "Poti sã-mi faci un serviciu?" Acesta rãspunde: "Dacã îmi stã în putere..."
Teorema: "Toate numerele sunt egale cu zero." Demonstratie: Presupunem ca a = b. Atunci a= ab <=> a2-b= ab-b2 <=> (a+b)(a-b) = b(a-b) <=> a+b = b <=> a = 0 Q.E.D. Unde e greseala????
Matematicienii sunt la fel ca francezii: tot ce le spui traduc în limba lor iar rezultatul este foarte diferit de original. 
Dacã un matematician scrie un roman, paginile vor avea si numere imaginare? Dacã aceastã carte ar fi fost scrisã de Fibonacci atunci paginile s-ar fi numerotat 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21. 
methionylglutaminylarginyltyrosylglutamylserylleucylphenylalanylalanylglutamin-
ylleucyllysylglutamylarginyllysylglutamylglycylalanylphenylalanylvalylprolyl-
phenylalanylvalylthreonylleucylglycylaspartylprolylglycylisoleucylglutamylglu-
taminylserylleucyllysylisoleucylaspartylthreonylleucylisoleucylglutamylalanyl-
glycylalanylaspartylalanylleucylglutamylleucylglycylisoleucylprolylphenylala-
nylserylaspartylprolylleucylalanylaspartylglycylprolylthreonylisoleucylgluta-
minylasparaginylalanylthreonylleucylarginylalanylphenylalanylalanylalanylgly-
cylvalylthreonylprolylalanylglutaminylcysteinylphenylalanylglutamylmethionyl-
leucylalanylleucylisoleucylarginylglutaminyllysylhistidylprolylthreonylisoleu-
cylprolylisoleucylglycylleucylleucylmethionyltyrosylalanylasparaginylleucylva-
lylphenylalanylasparaginyllysylglycylisoleucylaspartylglutamylphenylalanyltyro-
sylalanylglutaminylcysteinylglutamyllysylvalylglycylvalylaspartylserylvalylleu-
cylvalylalanylaspartylvalylprolylvalylglutaminylglutamylserylalanylprolylphe-
nylalanylarginylglutaminylalanylalanylleucylarginylhistidylasparaginylvalylala-
nylprolylisoleucylphenylalanylisoleucylcysteinylprolylprolylaspartylalanylas-
partylaspartylaspartylleucylleucylarginylglutaminylisoleucylalanylseryltyrosyl-
glycylarginylglycyltyrosylthreonyltyrosylleucylleucylserylarginylalanylglycyl-
valylthreonylglycylalanylglutamylasparaginylarginylalanylalanylleucylprolylleu-
cylasparaginylhistidylleucylvalylalanyllysylleucyllysylglutamyltyrosylasparagi-
nylalanylalanylprolylprolylleucylglutaminylglycylphenylalanylglycylisoleucylse-
rylalanylprolylaspartylglutaminylvalyllysylalanylalanylisoleucylaspartylalanyl-
glycylalanylalanylglycylalanylisoleucylserylglycylserylalanylisoleucylvalylly-
sylisoleucylisoleucylglutamylglutaminylhistidylasparaginylisoleucylglutamylpro-
lylglutamyllysylmethionylleucylalanylalanylleucyllysylvalylphenylalanylvalyl-
glutaminylprolylmethionyllysylalanylalanylthreonylarginylserine, n.:
Acesta este numele complet al proteinei A sintetizatã triptofan. Este o enzimã cu 1913 litere si 267 de aminoacizi.
Teoremã: "3 = 4" Demonstratie: Fie a + b = c <=> 4a - 3a + 4b - 3b = 4c - 3c <=> 4a + 4b - 4c = 3a + 3b - 3c <=> 4(a + b - c) = 3(a + b - c) <=> 4 = 3 Q.E.D.
sin x = 6n Se simplificã prin n => six = 6
Sã demonstrãm cã crocodilul este mai lung decât lat. Lema 1. "Crocodilul este mai lung decât este verde." Sã privim crocodilul. Este lung atât pe spate cât si pe burtã, dar verde este doar pe spate. Deci, crocodilul este mai lung decât este verde. Lema 2. "Crocodilul este mai verde decât este lat." Sã privim crocodilul. Este verde atât pe lungime cât si pe lãtime, dar lat este doar pe lãtime. Prin urmare, crocodilul este mai verde decât este lat. Din lemele 1 si 2 rezultã cã crocodilul este mai lung decât lat.
S-a demonstrat cã celebrarea cât mai multor zile de nastere este sãnãtoasã. Statistica aratã cã cei care îsi sãrbãtoresc mai multe zile de nastere trãiesc mai mult.
Un statistician poate avea capul într-o oalã cu apã care fierbe si picioarele pe gheatã si va spune cã în medie se simte bine.
Un matematician si-a fãcut o grãdina în care cultivã morcovi cu rãdãcini pãtrate.
Why's 6 afraid of 7? Because 7 8 9.
Biologia este singura stiintã în care diviziunea e sinonimã cu înmultirea.
Chimia organicã este chimia carbonului. Biochimia studiazã compusi ai carbonului care se târãsc.
Niciodatã sã nu împrumuti bani geologilor sau astronomilor. Ei considerã 1 milion de ani ca fiind o datã recentã.
Un fizician, un inginer si un matematician fac prima lor sãriturã cu parasuta. Instructorul le spune sã sarã, sã numere pânã la 3 si apoi sã tragã sârma de sigurantã. Primul sare fizicianul. Pentru el a numãra pânã la 3 este prea inexact asa cã a calculat înaltimea, unghiul si viteza în momentul în care ar fi cel mai bine sã dea drumul la parasutã. Aterizeazã foarte lin. Urmeazã inginerul. Fiind un om practic sare si se gândeste cã numãratul pânã la 3 este inexact si deci periculos. Asa cã trage de sârmã imediat dupã ce a sãrit. A ajuns în cele din urmã lin jos. Sare si matematicianul. Si cade, si cade, si cade... Nu se deschide parasuta si pânã la urmã cade pe o cãpitã de fân. Ceilalti doi se duc grãbiti la el sã vadã dacã totul e în regulã. Îl scot din fân si îl aud spunând: "Din asta rezultã prin inductie completã cã rezultatul este 3."
An experimentalist performs an experiment involving 2 cats, and an inclined tin roof. The 2 cats are very nearly identical: same sex, age, weight, breed, eye and hair colour. The physicist places both cats on the roof at the same height and lets them both go at the same time. One of the cats falls of the roof first so obviously there is some difference between the 2 cats. What is the difference? One cat has a greater mew.
Fizicianul francez Ampere avea douã pisici: una mare si una micã si le iubea foarte mult. Dar când se închidea usa pisicile nu mai puteau pãrãsi sau intra în încãpere. Asa cã Ampere a fãcut 2 gãuri în usã: una mare pentru pisica mare si una micã pentru pisica micã.
Un fermier avea probleme cu gãinile lui. Dintr-o datã s-au îmbolnãvit toate si nu stie ce au. Dupa ce a încercat toate metodele conventionale, a chemat un biolog, un chimist si un fizician ca sã afle ce au. Biologul se uitã un pic la ele, le ia niste probe de tesuturi dar nu reuseste sã rezolve problema. Chimistul combinã niste substante prelevate din gãini dar nici el nu ajunge la vreun rezultat. Încearcã si fizicianul. Se uitã la ele câtva timp fãrã sã le atingã, apoi ia o hârtie si un creion si scrie câteva pagini. În sfârsit dupa câteva calcule complicate exclamã: "Am gãsit o solutie! Dar se aplicã numai pentru gãini sferice aflate în vid."  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu